NaRQ

Aktuellt

Innovativt toalettsystem ska förbättra arbetsmiljön för kriminalvården

Smuggling av narkotika och hanteringen därefter är ett stort problem för kriminalvårdare och tulltjänstemän. Toalettsystemet NaRQ erbjuder en avsevärd förbättring av arbetsmiljön för alla de som arbetar med kampen mot narkotika.

Insmuggling av droger över landsgränsen, fängelser, psykiatriska inrättningar och andra institutioner ökar för varje år. Smugglarnas uppfinningsrikedom är stor. Svenska tullen upptäcker droger i väskor, matförpackningar, insydda i kläder – och inuti kroppen. Det vanligaste sättet att smuggla via kroppen är att svälja en behållare med narkotika före kontrollen och sedan få ut den under ett toalettbesök. Med noggrannare kontroller och bättre underrättelseinformation har fler smugglare kunnat upptäckas, men undersökningen som följer medför fortfarande lika stort obehag och hälsorisker för personalen som alltid.  

Företaget Danfo erbjuder en innovativ lösning på problemet, som inte bara stärker kampen mot droger utan även förbättrar arbetsmiljön för de tjänstemän som varje dag hanterar smugglingen. Lösningen heter NaRQ och är ett toalettsystem med helt automatisk separering av avföring och narkotika. Till skillnad från den idag dominerande praktiken med manuell hantering behöver personalen med NaRQens hjälp aldrig handgripligen hantera separeringen.

Den svenska kriminalvården mår inte bra. Kompetent personal med många års erfarenhet säger upp sig på grund av arbetsmiljön samt försämrade villkor och myndigheterna har svårt att rekrytera ny personal. Det pratas om en beläggningskris där både kompetens och mankraft saknas.

– NaRQ kommer inte lösa hela krisen, men den innebär en stor förbättring av arbetsmiljön, säger Jonathan Bogren, Marknads- och försäljningschef på Danfo.

Den svenska tillverkaren av offentliga toaletter Danfo har alltid vurmat för säkerhet och trygghet. Deras toaletthus är designade för att kunna placeras så centralt som möjligt och därmed minska risken för vandalism och kriminalitet. Material, konstruktion, arkitektur – allt är skapat med säkerhet och trygghet i fokus. Att utöka från toaletter i staden och naturen till ett system för den svenska kriminalvården är alltså inget stort steg.

– Trygghet och säkerhet är våra hjärtfrågor för Danfo, säger Jonathan Bogren. Ingen ska behöva frukta för sin hälsa eller välmående på jobbet. Om NaRQ kan vara en pusselbit i att förbättra arbetsmiljön i svenska fängelser och vid gränsövergångar blir vi mycket stolta.